IF Minken avslutade en händelserik skidsäsong

Finlands Svenska Idrott utsåg IF Minken till årets förening 2018 med motiveringen att föreningen har en aktiv verksamhet och bidrar till möjligheten att satsa på längdskidåkning i Svenskfinland. Hela tre Minkenåkare var med på världscuppremiären i Ruka 2018 – ett bevis på vart man kan nå med mångsidig träning och ett starkt föreningsstöd.

Med de orden öppnade skidsektionens ordförande Nina Sundberg Minkens skidavslutning och framhöll sedan glatt att när eran med Matias Strandvall och Toni Ketelä tagit slut, så tar nya Minkar vid. Andrea Julin och Juuso Haarala togs nämligen nyligen ut till landslagstrupperna inför nästa säsong!

Dessutom ser framtiden fortsatt ljus ut för Minken. För bästa placering i junior-FM premierades H20-laget med Kevin Lindholm, Johannes Vuorela och Patrik Kuuttinen som kom på en andra plats i stafetten. I H23-klass fick Juuso Haarala totalt tre pallplaceringar. Även Julia Häger är värd att nämna som skidade in på fjärde plats i D23 på 10 km jaktstart i junior-FM i Kuopio. Julia fick därtill skida i världscupen!

Utöver de äldre juniorerna så har Minken under säsongen påbörjat en större organiserad satsning för att utveckla den yngre juniorverksamheten. Träningarna inleddes för de mest aktiva i åldersgrupperna U10-U16 förra sommaren och intensiteten på barmarksträningarna skruvades upp under hösten med två träningstillfällen per vecka. Förutom några endagsläger i närregionen var juniorerna även på skidläger till Jämijärvi efter att skidtunneln öppnades. Under vintern har juniorerna haft möjlighet till ledda träningar tre gånger per vecka i Nykarleby centrum, Munsala och Jeppo.

Kanske finns det bland de 73 unga skidjuniorerna upp till U16-klass några framtida landslagsåkare? Åtminstone finns skidglädjen hos dem, då de tillsammans har nött 14349 kilometer i spåren. Hela tolv juniorer premierades för att ha samlat minst 500 skidkilometer. I klubbtävlingen JEPO-cup deltog totalt 71 barn varav 61 skidade i minst två deltävlingar och premierades på avslutningen.

Medaljutdelningen har under vinterns tävlingar varit god för de yngsta juniorerna då Minken fick stå på podiet sammanlagt 98 gånger. I synnerhet i stafetterna visade juniorerna upp sin bredd. På ÖIDM i Malax blev det guld för H10-laget, silver för MIX8 och H12 och ett brons för D10. Också i FSSM i Pargas, där stafetterna skidas först från 12-årsklass, blev det silver för H12-laget. Medräknat individuella placeringar och seniorernas resultat fick Minkenåkarna 37 medaljer i DM och FSSM. I FM-sammanhang blev det sammanlagt 6 medaljer. Totalt tävlade 65 skidåkare i Minkens färger i officiella skidtävlingar under vintern.

Vandringspriser

 • Monäs Feeds pris för bästa placering i senior-FM:
  • Juuso Haarala (6. plats i sprint)
 • Vasa Andelsbanks pris för bästa placering i junior-FM:
  • H20 stafettlaget med Kevin Lindholm, Johannes Vuorela och Patrik Kuuttinen (2. plats)
 • Nordeas pris för bästa placering i Hopeasompa:
  • Emilia Liljeqvist (54. plats i F14)
 • Leif Sundqvists pris för bästa H12 / D12 placering i FSSM:
  • Robin Liljeqvist (8.e plats) och Sara Cederholm (16. plats)